Avrupa Birliği yakında yarı iletken endüstrisini canlandırmak için 43 milyar Euro’luk bir yatırım yapacak. Avrupa Komisyonu, salgının neden olduğu küresel tedarik zinciri sorunlarının otomobil üreticileri gibi birçok Avrupalı şirkete zarar vermesinden sonra, AB’nin ABD ve Asya çiplerine olan bağımlılığını azaltmak amacıyla yeni planlarını duyurdu.
AB milletvekilleri önümüzdeki on yıl içinde bloğun küresel çip üretimindeki payını ikiye katlayarak yüzde 20’ye çıkarmayı hedefliyor. Henüz onaylanmayan yasa tasarısı, AB’nin yarı iletken endüstrisinin daha gelişmiş olduğu ABD ve Asya’ya göre konumunu iyileştirmeyi amaçlıyor.
18 Nisan’da AB ülkeleri ve milletvekilleri, yasanın finansmanının ayrıntılarını görüşmek üzere Strasbourg’da bir araya gelecek ve muhtemelen bir anlaşmaya varacaklar. Teklif, eski çipler ve araştırma ve tasarım tesisleri de dahil olmak üzere tüm endüstri zincirini güçlendirmek için 43 milyar Euro’nun tahsis edilmesini kapsıyor. AB milletvekilinin kararı, Intel’in yeni çip üretim tesisi için Almanya’yı seçmesinin ardından çip yasasının dışında kaldığını hisseden daha küçük AB ülkeleri tarafından memnuniyetle karşılandı.
Fransız-İtalyan firması STMicroelectronics ayrıca, devlet finansmanıyla Fransa’da 6,7 milyar Euro’luk bir çip fabrikası kurmak için GlobalFoundries ile işbirliği yaptı. Tüm değer zincirine finansman sağlanması, teknolojik yeniliği ve iş yaratmayı desteklemeye yönelik AB politikalarıyla uyumludur. Çip tedarikinde daha fazla bağımsızlığın teşvik edilmesi, giderek birbirine bağlı ve teknolojiye bağımlı bir dünyada AB’nin stratejik güvenliği için de önemlidir.